Termékleírás

 

Uiv-03KT utánfutó leválasztó elektronika

Használható minden 12V-os, negatív testelésű (izzós) járműhöz, ide értve az IMPULZUS feszültségű, CAN-BUS, MULTIPLEX, CHECK - KONTROLL rendszereket is.VOB00-02

A tranzisztorvezérlésű elektronika a jármű villamos hálózatát minimális mértékben terheli (0.001A), és teljes mértékben leválasztja az utánfutó hálózatát a gk. villamos hálózatáról. (kivéve a hátsó ködlámpa) Visszajelzés egy zöld LED-del történik, melyet a műszerfalon kell elhelyezni. Lekapcsolja a gk. hátsó ködlámpáját, és ha van ködlámpa a vontatmányon, bekapcsolja azt, valamint lekapcsolja a tolatóradart is, ha bekötöttük és aktiváltuk. A táplálása 2db 7.5A -es olvadó betéten keresztül történik, zárlat esetén megakadályozza a zárlati áram gk. hálózatára jutását.

Kábelköteg:

 A jelű része - 7 pólusú csatlakozóhoz menő vezetékek. (utánfutó csatlakozó)

 B jelű része - vezetékek a készülék vezérléséhez, (rákötések a gk. lámpáin).

 C jelű része - előre menő vezetékek (táplálás, LED negatívja, szinkron vezetékek).

 D jelű része - tolatóradar leválasztás = zöld/sárga vezetékek, hátsó ködlámpa leválasztás = kék vezetékek, test = fehér vezeték.

További funkciók:

 Tolatóradar leválasztó: a radar tápfeszültség-vezetékét vágjuk el, és a D kötegben található, 2 db zöld/sárga vezetékkel kössük össze. A tolatóradar leválasztás alap esetben nem működik, azt aktiválni kell a biztosítékok mellett található sarus vezetékkel, melyet a 12 pólusú csatlakozóba kell helyezni a két fehér vezeték mellett lévő üres helybe! (behelyezéskor a pozícióra figyeljen!)

 Hátsó ködlámpa leválasztó: a gk. hátsó ködlámpa vezetékét vágjuk el, és ide kössük be a két kék vezetéket, bemenet és kimenet helyesen. (a bemenet jelölt)

 Szinkronvezetékek: akkor kell bekötni, ha a gk. olyan megoldású, hogy hiba esetén letiltja a hibás irányjelzőt, - elveszi a működtető feszültséget. (Ha a hátsó irányjelző izzó kivételekor a működtető feszültség is megszűnik és az izzó visszahelyezése, valamint az irányjelző kapcsoló vagy a gyújtás kapcsoló ki-be kapcsolása után sem áll helyre a működés - csak egy bizonyos idő után - az első irányjelzőkre menő szinkronvezetékeket is be kell kötni. Ha az előbbiekkel ellentétben az izzó visszahelyezése és az irányjelző kapcsoló vagy a gyújtáskapcsoló ki-be kapcsolása után helyreáll a működés nem kell bekötni, mivel a visszajelzők jelzik a hibát, gépkocsi saját visszajelzője jelzi a hátsó indexlámpa, a LED visszajelző pedig az utánfutó index hibáját (nem villog). Ilyenkor sem a gépkocsin, sem az utánfutón nem működik az irányjelző. Természetesen, ha bekötjük a szinkron vezetékeket, akkor a gépkocsi hátsó irányjelzőinek meghibásodása esetén is működnek a pótkocsi irányjelzői.

 Impulzus feszültségű vezérlés: A leválasztó elektronikát hagyományos izzókiosztás mellet használhatjuk problémamentesen. Ilyenkor minden izzó 12V-ról működik. Van olyan megoldás, amikor egy 21W-os izzó a helyzetjelző és a féklámpa is. Helyzetjelzőként impulzus feszültség (négyszögjel) hajtja meg az izzót (csökkentett fénnyel világít), féklámpaként 12V-os egyen feszültséget kap (teljes fénnyel világít). Egyes típusok ettől eltérően működnek!

Tippek a beépítéshez: A kábelköteget a kapcsolási rajz alapján csatlakoztassuk a gépkocsi villamos hálózatára. A pótkocsi helyzetjelző vezérlő vezetékeit, (barna, fekete) 12V-tal működő helyzetjelző izzóra kössük. Ha nincs ilyen izzó, akkor mind a két vezérlő vezetéket kössük a rendszámtábla világítás izzójára. A helyzetjelző a pótkocsin az első felkapcsolást követően Kb. három másodperc után kapcsolódi fel.

A féklámpa vezérlő vezetékét szintén csak tisztán 12V-tal működő izzóra kössük, ha nincs ilyen, akkor a gk. 21W-os impulzus vezérelt helyzetjelző izzójára, amely féklámpa is egyben. Problémás működés esetén, (pl. járó motornál, fék használata után, égve marad a pótkocsin a féklámpa), kössük a gépkocsi pótféklámpájára. A készülék 12V-os, 15A-es állandó áramot igényel. A tápfeszültséget a gyújtáskapcsoló előtti (30) állandó áramra, legalább 20A-es biztosítékon keresztül kell csatlakoztatni. A készüléket a karosszérián belül, vízmentes helyre kell felszerelni! A LED fekete vezetékét (negatív), kössük össze a C kötegben található fekete kontroll test vezetékkel. A piros (pozitív) vezetéket is kössük be, bármilyen gyújtás pozitívra köthető. Miután minden szükséges vezetéket bekötöttünk, tegyük a helyére a két olvadó betétet és próbáljuk meg a készüléket. Tesztelést csak valós terhetésű teszterrel lehet elvégezni. Ha utánfutót kapcsolunk a gépkocsira, lekapcsolódik a hátsó ködlámpa (ha bekötöttük) és ha rendben működik a pótkocsin mindkét oldali irányjelző a LED - kontroll szinkronban villog a gépkocsi visszajelzőjével. Hiba esetén nem villog. Amennyiben nincs utánfutó, irányjelző használatakor egyet sem villan!

Megjegyzés: Ha hosszú időre leállítjuk a gépkocsit rákapcsolt pótkocsival, (1-2 napnál hosszabb időre), húzzuk ki a csatlakozót az aljzatból, mert lemerülhet az akkumulátor! A készülék fogyasztása alap esetben 0,01 mA. Rákapcsolt pótkocsi esetén - ködlámpa leválasztással: 27mA. Ködlámpa és tolatóradar leválasztás esetén: 50mA.

 

Figyelmeztetés! Ha utánfutó van a gépkocsira kapcsolva, és a LED - kontroll mégsem jelez, keressük meg a hiba okát. (A készülék biztosítékairól se feledkezzünk meg).

Amennyiben a leválasztó elektronika nem kapja meg a működéséhez szükséges minimális feszültségeket, hibás működés, vagy működésképtelenség léphet fel. Pl. fényszórók hosszú ideig működnek leállított motor mellett.

A minimális vezérlő feszültségek:

- Helyzetjelző : 5.0 volt

- Irányjelző : 9,5 volt

- Fék : 8.8 volt

Az elektronikus modul bekötése hagyományos izzókiosztás esetén.

 

bekotesi_rajz_jpg.jpg